Úvod / Články / SPRÁVY a novinky / Nokian Tyres - podvádza v testoch pneumatík
Tlačiť

Nokian Tyres - podvádza v testoch pneumatík

Nokian Tyres 10 rokov dodáva pre testy špeciálne pripravené pneumatiky!

Nokian Tyres - podvádza v testoch pneumatík



Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres dodával v posledných 10 rokoch systematicky automobilovým časopisom a ďalším médiám špeciálne pre účely testov pripravované pneumatiky, ktoré vykazovali lepšie vlastnosti / parametre ako bežne predávané pneumatiky Nokian. V tomto smere sa vyjadril prezident a CEO Nokian Tyres Ari Lehtoranta, ktorý tiež vysvetlil situáciu a odpovedal na otázky pri telekonferencii 29. februára 2016 sa začali v 17 hodín východoeurópskeho času.

Ari Lehtoranta okrem iného vyhlásil:
"Úprimne sa ospravedlňujeme za naše činy v minulosti a chceme do budúcnosti opäť získať dôveru zákazníkov."


Konštatoval tiež, že neočakáva, že by sa táto otázka ovplyvnila predaja pneumatík Nokian a je nutné žiť s tým, že je značka Nokian poškodená.


V vyhlásení Nokian Tyres podpísanom Antti-Jussi Tähtinenem, viceprezidentom marketingu a komunikácie, sa uvádza niektoré ďalšie okolnosti. Vyplýva z nich, že tieto praktiky sa mali obvyklé, ale len do konca roku 2015, kedy po internom vyšetrovaní na jeseň roku 2015 boli urobené nápravné opatrenia. Výsledky testov tiež neboli týmto ovplyvnené v prípadoch, keď na testovanie boli použité pneumatiky Nokian zakúpené v maloobchode. Pochybenie v tom, že pre testy boli pripravené špeciálne vyrobené pneumatiky, sa týkalo len prípadov, kedy si testovací subjekt (odborný časopis pod.) Vyžiadal pneumatiky priamo od výrobcu.


Hoci nie sú známe všetky detaily, akcie Nokian Tyres klesli po zverejnení uvedených informácií o 10%. Nokian Tyres sa domnieva, že neexistujú relevantné dôvody pre akékoľvek odškodnenie. Ďalšie vyjadrenia výrobcu sú na www.nokiantyres.com.


Toľko rámcová informácie k danej kauze. Možno snáď len dodať, že vo februári 2015 predstavil Nokian Tyres v Rakúsku zimné pneumatiky WR D4. Už vtedy vyjadrili niektorí motoristickí novinári pochybnosti o až podivuhodné výkonnosti prezentovaných pneumatík. Skúšobné jazdy sa konali v Ice Park Obertauren na zasneženej trati, ktorá boli postriekaná vodou, aby bol povrch zľadovatený. Na hladkom ľade vykazovali zimné pneumatiky Nokian WR D4 takmer neuveriteľnú trakciu.


Úplne logicky sa tiež teraz spochybňujú vynikajú štítkové hodnoty mnohých pneumatík Nokian, najmä s ohľadom na skutočnosť, že Nokian Tyres predstavil v máji 2015 prvú zimnú pneumatiku na svete, ktorá vykazuje ako v kritériu trieda palivovej účinnosti / valivý odpor, tak aj priľnavosť na mokrej vozovke najlepšie známky "A". Napríklad nemecký odborný časopis "kfz-Betrieb" sa fínskeho výrobcu spýtal, či sú to hodnoty bežných produkčných pneumatík alebo nejakých testovacích. Otázka zostala bez odpovede.

 

Galéria k článku

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Kontakt:

GUMEX Slovakia
Cabajská 21/25
949 01 Nitra
Slovensko

Tel.: 037 / 652 65 89
Mobil: 0903 433 275

E-mail: info@gumexslovakia.sk

IČO: 33639477
DIČ: 1029007881
IČ DPH: SK1029007881

Kde nás nájdete?  - klikni na Mapu