Úvod / Články / SPRÁVY a novinky / ” Bio” Pneumatika z kríku guayule - od semena k behúňu
Tlačiť

” Bio” Pneumatika z kríku guayule - od semena k behúňu

Bridgestone predstavil prvú pneumatiku vyrobenú kompletne z prírodného kaučuku kríky guayule
Ďalší krok v hľadaní uplatnenia kríku guayule pri výrobe pneumatík.

” Bio” Pneumatika z kríku guayule - od semena k behúňu

Spoločnosť Bridgestone Corporation úspešne vyrobila pneumatiky pre osobné vozidlá so 100% podielom prírodného kaučuku z púštneho kríka guayule, ktorý rastie vo vyprahnutých oblastiach.

Pneumatiky vyrobené v japonskom Technickom stredisku Bridgestone sú mimoriadne pozoruhodné tým, že boli vyrobené z prírodného kaučuku kríkov guayule, vypestovaných spoločnosťou Bridgestone v jej centre pre výskum procesu získavania biokaučuku BPRC (Biorubber Process Research Center (BPRC) v meste Mesa, v americkom štáte Arizona.

Bridgestone vyrobil podobné pneumatiky pre osobné vozidlá začiatkom leta, v rámci svojho skutočne globálneho projektu, vo svojom talianskom vývojovom centre v Ríme. Bežný prírodný kaučuk bol vo všetkých hlavných častiach týchto pneumatík - vrátane zmesí behúňa, bočníc a plnivá v oblasti pätky - nahradený prírodným kaučukom získaným z kríka guayule, vypestovaného a spracovaného spoločnosťou Bridgestone.

V súvislosti s globálnym rastom počtu obyvateľov a rozvojom motorizácie v rozvojových krajinách sa očakáva ďalšie zvyšovanie dopytu po pneumatikách. V súčasnosti je približne 90 percent všetkého prírodného kaučuku získavané z kaučukovníka brazílskeho (Hevea brasiliensis), ktorý sa pestuje prevažne v tropických oblastiach juhovýchodnej Ázie. Bridgestone, najväčší výrobca pneumatík a gumárenských produktov na svete, pokračuje v investíciách do výskumu a vývoja zameraného na hľadanie nových a trvalo udržateľnejších zdrojov prírodného kaučuku, aby sa zmiernila nadmerná koncentrácia výroby prírodného kaučuku v niektorých regiónoch.

Prírodný kaučuk je primárnou surovinou pre výrobu pneumatík na celom svete a jeho spotreba je vysoká. Budúci výskum spoločnosti Bridgestone sa zameria na optimalizáciu obsahu prírodného kaučuku v každom kríkmi guayale a na zhodnotenie možností aplikácií v rôznych druhoch pneumatík a kaučukových zmesí.

Ker guayule rastie na juhozápade USA a v Mexiku a prírodný kaučuk vyrobený z guayule je z biomateriálov rastlinného pôvodu, ktorý má podobné vlastnosti ako prírodný kaučuk získavaný z kaučukovníka brazílskeho (Hevea brasiliensis). Ďalší vývoj kaučuku z guayule má prispieť k diverzifikácii zdrojov prírodného kaučuku.

Bridgestone založil po získaní 114 ha, resp. 281 akrov poľnohospodárskej pôdy v arizonskom meste Eloy výskumnú farmu, ktorá používa vyspelé šľachtiteľské postupy a vyvíja metódy na pestovanie kríky guayule. Farma "Bridgestone Agro Operations Research Farm" bola otvorená v septembri 2013. O rok neskôr, v septembri 2014, otvoril Bridgestone BPRC a vďaka tomu má pod kontrolou všetky procesy potrebné na vývoji prírodného kaučuku z kríka guayule pre použitie v pneumatikách, vrátane výskumu a vývoja , experimentálnej výroby a sériovej výroby.

Bridgestone bude aj naďalej pokračovať vo svojich výskumných aktivitách s kríkom guayule a mnohými ďalšími surovinami s cieľom uskutočniť dlhodobú ekologickú víziu prechodu na 100 percent trvalo udržateľných materiálov  v pneumatikách do roku 2050.

Galéria k článku

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Kontakt:

GUMEX Slovakia
Cabajská 21/25
949 01 Nitra
Slovensko

Tel.: 037 / 652 65 89
Mobil: 0903 433 275

E-mail: info@gumexslovakia.sk

IČO: 33639477
DIČ: 1029007881
IČ DPH: SK1029007881

Kde nás nájdete?  - klikni na Mapu