Úvod / Články / TESTY Pneumatík / Test zimných pneumatík 2011 / 2012
Tlačiť

Test zimných pneumatík 2011 / 2012

Kto stojí pred kúpou nových zimných pneu, by sa mal rozhodnúť rýchlo. Užitočné pri výbere pneumatík sú testy automobilových asociácií pre zimnú sezónu 2011/2012.

Test zimných pneumatík 2011 / 2012

Rovnako ako každý rok vydal nemecký automobilový klub (ADAC), koncom septembra 2011, veľký test zimných pneumatík. V tomto roku sa s napätím očakávajú  výsledky nových zimných testov na zimu 2011 / 2012.

Pneumatiky boli hodnotené v siedmich kategóriách na hraniciach ich možností.

Kategórie testu boli rozdelené na jazdné vlastnosti na suchu, mokrej vozovke , snehu a ľade. Okrem toho bola meraná aj aktuálna spotreba paliva a tiež sa meral hluk pri jazde a samotné opotrebenie pneumatík.

Výsledky veľkosti rozmeru 175/65 R 14

Zo 14 testovaných pneumatík s rozmermi 175/65 R14 T boli tri hodnotené ako "veľmi odporúčame". Pneumatiky Continental ContiWinterContact TS800 získali najvyššie známky na snehu a v spotrebe paliva, zatiaľ čo Michelin Alpin A4 dosiahol najvyššie hodnotenia pri opotrebení pneumatík. Ako dobrá všestranná pneumatika sa ukazal Dunlop SP Winter Response. Všetky ostatné modely v tomto rozmere ukázali mierne nedostatky v každom kritériu, ale stále boli hodnotené ako "odporúčaná". Medzi nimi sú našťastie modely strednej cenovej segmente Sava alebo Ceat, ale aj prémiový výrobca s úplne novou zimnou pneumatikou Goodyear Ultra Grip 8 ktorá sa vo väčších rozmeroch umiestnila na vedúcich pozíciach.

Výsledky veľkosti 195/65 R 15

V najpredávanejšej veľkosti zimných  pneumatík 195/65 R15  bolo medzi 16 kandidátmi testu deväť úplne nových alebo upravených modelov pneumatík. Šesť z testovaných pneumatík boli hodnotené ako "veľmi odporúčame". Tieto modely presvedčili najmä veľmi vyváženými vlastnosťami a dokonca stanovili nové medze vo vývoji zimných pneumatík. Zimné pneumatiky Continental ContiWinterContact TS830 a Semperit Speed​​-Grip 2 presvedčili s najnižšou spotrebou, pričom Goodyear Ultra Grip 8 získal najvyššie známky na mokrej vozovke. Pneumatiky Michelin Alpin A4 ukázali najmenšie opotrebenie, Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie 3 si vyjazdili najlepšie vlastnosti na zľadovatenom povrchu. Vo všetkých vlastnostiach presvedčila aj nová zimná pneumatika od Dunlop-u SP Winter Sport 4D.

Aj v tejto dimenzii sa nachádzajú produkty s hodnotením "Odporúčaná" v rôznych cenových reláciách, vrátane doteraz nie u nás známej  GT Radial z Indonézie. Menej dobre dopadla v tomto aktuálnom zimnom  teste aj pneumatika Hawks HS439. Táto pneumatika je len "podmienečne odporúča", pretože rovnako ako v malom rozmere mala vážne nedostatky v jazde na zasneženej vozovke.

Test rozmeru 205/55 R 16

Rakúsky automobilový klub ÖAMTC ako jediný testoval okrem dvoch štandardných veľkostí  aj zimné pneu, v rozmere 205/55 R16. Pneumatiky boli testované na mokre, suchu, ľade, merala sa spotreba paliva na niekoľko kilometrovom horskom úseku.  Vzhľadom na fakt, že široké pneumatiky obúvajú primerane športové autá, boli prvýkrát použité pre test zimných pneumatík aj vozy s turbodúchadlami. Zvlášť vyvážene sa prezentovali zimné pneu Semperit Speed ​​Grip 2, ktoré boli lepšie ako konkurenčné výrobky, a to najmä pri brzdení na mokrej vozovke. Na druhom a treťom mieste tohto špeciálneho testu  nasledovali Pirelli Snowcontrol 3  a Dunlop Winter Sport 4D. Nová Goodyear UG 8 a Michelin Alpin 4 boli menej silné v postrannom vedení.

Hodnotenie na snehu: Goodyear, Dunlop a Pirelli ponúkajú na zasnežených cestách  najväčšiu bezpečnostnú rezervu. Ale aj Semperit, Continental, Michelin a Nokian sú na snehu skutočné bezproblémové. Jediná výnimka : Fulda.

Na mokrej vozovke: Goodyear ponúka vynikajúcu ochranu proti vzniku aquaplaningu, ale musí priznať porážku pri riadení oproti  Conti, Pirelli a Semperit. Preto zimná pneumatika Continenatal  vyhráva na mokrej ceste tesne pred Goodyear, Semperit, Pirelli a Dunlop. Strach z vody ukázal Michelin, Nokian a Fulda.

Na suchej vozovke: Conti vyhráva pred Nokian, nasleduje Dunlop. Goodyear a Pirelli sú na tom rovnako.

Galéria k článku

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Kontakt:

GUMEX Slovakia
Cabajská 21/25
949 01 Nitra
Slovensko

Tel.: 037 / 652 65 89
Mobil: 0903 433 275

E-mail: info@gumexslovakia.sk

IČO: 33639477
DIČ: 1029007881
IČ DPH: SK1029007881

Kde nás nájdete?  - klikni na Mapu